vrijdag 18 september 2020

18 september 1944: de ondergang van de Junyo Maru

Het Japanse vrachtschip Junyo Maru wordt vlakbij Padang door de Britse onderzeeër HMS Tradewind tweemaal getorpedeerd. Het schip zonk binnen een half uur. Aan boord bevinden zich circa 2500 geallieerde krijgsgevangenen en 4200 romoesja's (waaronder volgens ooggetuigen zelfs kinderen van twaalf tot veertien jaar). Circa 5600 mensen vinden de dood, onder wie 4000 romoesja's.

De ondergang van 'hellship' Junyo Maru is een van de grootste scheepsrampen in de geschiedenis, met bijna vier keer zoveel doden als bij de Titanic in 1912 (1500 slachtoffers). Toch is de Junyo Maru scheepsramp bij het grote publiek nog steeds vrijwel onbekend.

Het schip was onderweg van Java naar Sumatra met als eindbestemming de 220 kilometer lange Pakan Baroespoorweg. Degenen die de ramp overleefden, werden uit zee opgepikt door Japanners en alsnog naar de Pakan Baroespoorweg getransporteerd en daar tewerkgesteld.

Onder de KNIL-militairen bevonden zich ook Surinamers, tien van hen zijn omgekomen.



Junyo Maru

donderdag 3 september 2020

Erkenning voor KNIL-veteranen

Tijdens ons werk bleek dat helaas veel KNIL-veteranen nooit erkenning in de vorm van een militaire onderscheiding hadden ontvangen, terwijl zij daar wél recht op hadden. Als u dit wenst, kan Task Force Indisch Rechtsherstel uw familielid voordragen voor een onderscheiding. Een postume onderscheiding aanvragen is ook mogelijk. Ook deze vorm van erkenning is onderdeel van ons streven naar rechts- en eerherstel. 

In het kader hiervan werken wij samen met met researcher Marco Huysdens, die zich al jaren vrijwillig en kosteloos inzet voor een militaire onderscheiding voor voormalig krijgsgevangenen en KNIL-militairen. De heer Huysdens doet op professionele wijze onderzoek naar de militaire geschiedenis van uw familielid en bekijkt voor welke onderscheiding(en) hij in aanmerking komt.

Voor meer informatie kunt u een mailtje sturen naar stichtingtfir@gmail.com. Wij verwijzen u graag door!

woensdag 2 september 2020

2 september 1945: Japan tekent de overgave

Vandaag 75 jaar geleden kwam op papier officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog. De Japanse minister van Buitenlandse Zaken Mamoru Shigemitsu tekent de Japanse overgave aan boord van de USS Missouri in de baai van Tokio onder toeziend oog van Generaal MacArthur, Geallieerd Opperbevelhebber.

De meeste burger- en krijgsgevangenkampen waren nog niet bevrijd. Bovendien wachtten bersiap en revolutie buiten het prikkeldraad van de jappenkampen. De bevolking van Nederlands-Indië rolde van de ene oorlog in de andere.


Zeg NEE tegen Eneco!

Begin 2020 deed de geplande verkoop van het Nederlandse energiebedrijf Eneco aan het Japanse Mitsubishi veel stof opwaaien, ook in de media. Voorbereidingen voor deze verkoop waren achter de schermen al enige tijd in volle gang. De verkoop van Eneco levert 4,1 miljard euro op voor de 44 aandeelhoudende gemeenten. Voor de 2.775 werknemers van Eneco lag een ‘erkentelijkheidsuitkering’ van 25 miljoen euro klaar als dank voor hun ‘noeste arbeid’. Dat is zo’n 9.000 euro per persoon.

De uitkering staat in schril contrast met de Nederlandse krijgsgevangenen die nooit 1 cent van Mitsubishi kregen voor de dwangarbeid die zij tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten verrichten op de Mitsubishi-scheepswerven en in de mijnen.

Er kwam veel verontwaardiging uit alle hoeken van de Indische gemeenschap. De kritiek op een onvoorwaardelijke verkoop (dus zonder excuses en compensatie voor de Nederlandse ex-dwangarbeiders van Mitsubishi en nabestaanden) drong door tot diverse gemeenteraden. Zo protesteerde Stichting Japanse Ereschulden bij de aandeelhoudende gemeenten. Ons team van Task Force Indisch Rechtsherstel (TFIR) zette een schrijfactie op en publiceerde een voorbeeldbrief die mensen konden gebruiken om naar hun gemeente te sturen, waarin ze hun ongenoegen kenbaar konden maken wat betreft een onvoorwaardelijke verkoop van Eneco aan Mitsubishi.

Protest mocht niet baten en de verkoop is inmiddels afgerond. Mitsubishi weigert nog steeds om contact op te nemen met ex-dwangarbeiders en nabestaanden. De aandacht voor de corona-pandemie heeft de kwestie naar de achtergrond verdrongen in de media. Maar u kunt nog steeds een vuist maken tegen het onrecht: 

Verander van energieleverancier!

Bent u klant van Eneco? Maak dan samen met ons een vuist tegen dit grove onrecht en verander van energieleverancier! Dat is in 3 stappen geregeld. Laat Eneco vooral weten dat u overstapt omdat u opkomt voor de ex-dwangarbeiders van Mitsubishi!

INFO CONSUMENTENBOND:



~ ~ ~ ~ ~

Zie ook: 
en 


History Matters Lezing Sylvia Pessireron

Wat is de RMS? En wat gebeurde er met de Molukse KNIL-militairen en hun families na de onafhankelijkheid van Indonesië? Deel 7 van de reeks ...